• e hënë - e shtunë : 13:30 – 19:30
  • .

 

Çrregullime të gjumit – vështirësi në gjumë

 

A keni probleme të bini në gjumë ose të flini? Ndiheni të lodhur dhe të përgjumur në mëngjes? Ju shqetëson makthi apo djersiteni shumë gjatë natës? Atëherë duhet të njiheni me hipnozën. Hipnoza ndihmon me të gjitha llojet e çrregullimeve të gjumit!

 

 

Gjumi ruan shëndetin tonë

 

Gjumi nënkupton pushim ekstrem për ne dhe trupin tonë. Në këtë gjendje, trupi mund të rigjenerohet dhe rimbush energjinë. Mendja gjithashtu përpunon përvojat dhe stresin gjatë gjumit.

Gjumi ndahet në dy faza kryesore. Gjumi REM (levizje e shpejtë e syve) përshkruan fazën tonë të ëndrrave, ndërsa gjumi NREM ndahet në faza të ndryshme të dritës së gjumit dhe faza të gjumit të thellë. Secila prej këtyre fazave është e rëndësishme për pushim gjatë gjumit.

Proceset thelbësore të trupit si shtypja e gjakut, aktiviteti i tretjes ose tensioni i muskujve ndryshojnë gjatë natës në varësi të fazës së gjumit. Në gjumë të thellë, ndarja e proteinave zvogëlohet në mënyrë që ato të mund ta riparojnë dëmtimin e qelizave të shkaktuara nga stresi ose efekte të tjera të dëmshme gjatë ditës. Truri ynë, nga ana tjetër, është jashtëzakonisht aktiv gjatë gjumit dhe kontrollon punën e rëndësishme të pastrimit dhe riparimet në qelizat nervore. Përveç kësaj, krijohen lidhje të reja midis qelizave nervore gjatë natës, që do të thotë se ajo që është mësuar ruhet më mirë.

Meqenëse fazat e gjumit kontrollohen nga sinjalet nervore, zakone të caktuara të stilit të jetës mund të kenë një ndikim negativ në ritmin natyral të gjumit. Kjo përfshin shembull kafe, alkool, nikotinë ose medikamente të ndryshme. Por psikika gjithashtu ka një ndikim të rëndësishëm në gjumë gjëra. Sepse kur shqetësimet dhe frika, problemet dhe konfliktet nuk na lënë të shkojmë, hormonet e stresit lëshohen. Rezultati është se ne nuk mund të pushojmë dhe vuajmë nga çrregullime të gjumit.

 

 

Simptomat e çrregullimeve të gjumit

Simptoma të tilla si lodhja dhe mungesa e energjisë janë të pranishme me çrregullime të gjumit. Për më tepër, shumë persona vuajnë nga dhimbje koke dhe vështirësi për t’u përqendruar. Si rregull, performanca e përgjithshme zvogëlohet/dobësohet.

Rezistenca më e ulët ndaj stresit zakonisht manifestohet në formën e një humori të keq dhe nervozizëm. Përveç këtyre simptomave, mund të ndodhin edhe komplikime fizike dhe psikologjike nga pagjumësia.

 

 

Shkaqet e çrregullimeve të gjumit

 

Shkaqet e çrregullimeve të gjumit shpesh janë të larmishme. Për shembull, kushtet e jetesës mund të kenë një ndikim të madh në gjumë. Konsumi i mëvonshëm i alkoolit, nikotina, ilaçet ose ngrënia e konsiderueshme e vonë mund të çojë në vështirësi në gjumë dhe të qëndroni në gjumë.

Në rast të vështirësisë në gjumë, shkaqet zakonisht gjenden në stilin e jetës suaj si person ose në sëmundjet ekzistuese. Në rastin e çrregullimeve të gjumit, shkaqet zakonisht lidhen ngushtë me fotografitë e tjera klinike ose stilin e jetës. Për shembull, konsumi i mëvonshëm i alkoolit, nikotina, ilaçet ose ushqimi i konsiderueshëm i vonë mund të çojë në vështirësi në gjumë dhe të qëndroni në gjumë. Modalitetet e dhomës së gjumit gjithashtu mund të kenë një ndikim negativ në gjumë.

Një dyshek i gabuar, zhurmë, shumë dritë ose një temperaturë e papërshtatshme në dhomë çojnë në pagjumësi. Përveç kësaj, problemet psikologjike dhe stresi shpesh çojnë në pagjumësi. Por sëmundjet fizike gjithashtu mund të shkaktojnë çrregullime të gjumit.

Një nga këto sëmundje është ndërprerja e përkohshme e gjumit (Apnea). Këto janë ndërprerje të frymëmarrjes gjatë natës që shoqërohen me gërhitje shumë të rëndë. Gërhitja e rëndë mund të ketë gjithashtu shkaqe organike. Prandaj, nëse është e nevojshme, duhet të këshillohet një mjek i cili mund të përcaktojë një shkak organik.

Në varësi të shkakut, këshilla të ndryshme të gjumit mund të kenë një efekt. Nëse kjo është për shkak të ndryshimeve të jetesës ose rrethanave, një ndryshim në zakonet ose modalitetet mjedisore shpesh është i mjaftueshëm. Teknikat e relaksimit shpesh ndihmojnë me shkaqe psikologjike.

 

Hipnozë kundër pagjumësisë

Shkaku i çrregullimeve të gjumit shpesh mund të gjendet në kokë. Te shumë njerëz, pagjumësia është e lidhur me ngarkesat emocionale e psikologjike para se të biem të flemë. Shqetësimet, frika dhe bllokimet parandalojnë të bjerë në gjumë ose i lejojnë të prekurit të zgjohen disa herë në mes të natës.

Kjo është arsyeja pse hipnoza mund të ndihmojë në çrregullimet e gjumit. Sepse hipnoza fillon në ndërdijen dhe mund të gjejë dhe zgjidhë këto bllokime dhe frika. Përdorimi i hipnozës për çrregullimet e gjumit mund të jetë një ndihmë efektive dhe e përhershme për pagjumësinë. Studimet kanë treguar se rënia në gjumë mund të lehtësohet nga hipnoza dhe se fazat e gjumit të thellë ndodhin më shpesh dhe zgjasin më shumë.

Zbuloni tani nga ekspertët tanë në lidhje me hipnozën për pagjumësinë!

 

 

Diese Website verwendet Cookies und fragt nach Ihren persönlichen Daten, um Ihr Surferlebnis zu verbessern.
Chat
Online Chat 1
Si mund t'ju ndihmoj?
Powered by