• e hënë - e shtunë : 13:30 – 19:30
  • .

Frika dhe fobia

 

A keni frikë nga ajo që jeta e përditshme ose situata të caktuara ju bëjnë ferr? Keni frikë nga fluturimi, klaustrofobia, fobia merimangë apo agorafobia? Ndoshta edhe sulme paniku? Atëherë ne mund t’ju ndihmojmë. Hipnoza është mjeti për ta eliminuar ankthin.

 

Çfarë është frika?

 

Frika është një ndjenjë njerëzore me rrënjë të thella. Në të kaluarën, frika shërbeu për ta mbështetur jetën, sepse ata identifikuan rreziqet në fillim dhe mund të reagonin në përputhje me rrethanat. Ankthi është i rëndësishëm dhe akoma çon në rritjen e kujdesit dhe reagimeve të rëndësishme të trupit në raste ekstreme. Edhe në jetën tonë moderne, ne hasim situata që mund të shkaktojnë frikë. Sidoqoftë, këto ndjenja frike janë zakonisht të panevojshme në krahasim me rreziqet e vërteta. Ato shpesh janë frika irracionale.

 

Format patologjike të frikës dhe fobisë

 

Të gjithë i njohin ndjenjat e frikës. Sidoqoftë, më shpesh, frika ka të bëjë me situata specifike, të tilla si fluturimi, vizita te dentisti ose të ngjashme. Këto fobi shpesh shoqërohen me kufizime në jetën e përditshme, por nuk ndikojnë në tërë jetën. Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të jenë një tregues ose të zhvillohen në një çrregullim ankthi.

Sepse kur ndjenjat e frikës mbizotërojnë emocionet, ato mund të bëjnë një tendosje në rritje në jetën e përditshme dhe ta kufizojnë jetën. Kjo gjithashtu mund të çojë në zhvillimin e sëmundjeve të tjera mendore siç është depresioni.

 

 

Si shprehet frika morbide?

 

Shumica e të prekurve vuajnë nga simptoma tipike ankthi siç është sulmi i panikut. Kjo është shkaktuar nga një situatë, vendndodhje ose shkas e veçantë.

 

 

Si manifestohen sulmet e panikut dhe çfarë duhet të bëni?

 

Sulmet e panikut zakonisht shoqërohen me simptoma shumë të forta fizike. Këto variojnë nga dridhje dhe dhimbje në gjoks deri në gulçim dhe marramendje. Këto sulme paniku zakonisht përfundojnë pas disa minutash, por ato gjithashtu mund të zgjasin për disa orë.

Një sulm i parë i panikut shpesh shkakton një frikë tjetër nga konfiskimet e përtëritura. Një frikë lind, të themi, e cila kufizon më tej personin në fjalë. Në këto raste shpesh flitet për një fobi.

 

 

Frika e zakonshme sot

 

Ndërsa ndjenja e frikës ishte fillimisht një ndjenjë thelbësore dhe e qëndrueshme për jetën, shpesh është e pabazuar në kohërat tona relativisht të sigurta sot. Bazohet në një mosfunksionim të trurit, i cili mund të korrigjohet me anë të terapisë.

Fobitë më të zakonshme të kohërave moderne janë klaustrofobia, ankthi i ekzaminimit, frika nga merimanga (arachnophobia) ose frika nga merimangat, frika nga fluturimi dhe fobia sociale, dmth frika e njerëzve. Këto pika referimi gjithashtu mund të shoqërohen me ankth te njerëzit e tjerë, por vetëm çrregullimet obsesive-kompulsive çojnë në sjellje ekstreme dhe sulme paniku.

Në fund të fundit, mund të thuhet se të gjitha fobitë moderne me sens të përbashkët nuk kanë të bëjnë me rreziqe reale, por janë shkaktuar nga një lidhje e gabuar në kokë.

 

 

Ndihmoni me anë të frikës (largojeni frikën duke e sfiduar atë)

 

Çrregullimet e ankthit më shpesh trajtohen me psikoterapi në formën e terapisë së sjelljes. Përveç kësaj, shpesh përdoren masa mbështetëse siç janë teknikat e relaksimit ose menaxhimi i stresit. Në varësi të ashpërsisë së çrregullimit të ankthit, administrohet mjekimi shtesë. Zakonisht është një qetësues. Paqësuesit e tillë, për shembull, shpesh përdoren si ilaçe nga frika e fluturimit, por përdoren gjithashtu për fobi të tjera akute për t’i parandaluar sulmet e panikut.

 

 

Hipnozë si terapi për ankthin

 

Frika lind nga nënndërgjegjja jonë. Ato nuk mund të shpjegohen logjikisht dhe nuk mund të kontrollohen nga sensi i përbashkët. Për këtë arsye, hipnozë për klaustrofobinë, hipnozë nga frika e fluturimit, hipnozë për frikën nga merimangat ose hipnozë për ankthin në ekzaminim është një formë e provuar e terapisë.

Meqenëse hipnoza funksionon në ndërdijen, origjina e fobisë mund të gjendet dhe zgjidhet shumë shpejt. Pas kësaj, ndjesitë origjinale negative mund të ndryshohen në ato pozitive. Zakonisht, pas një seance, mund të përcaktohet një përmirësim i qartë apo edhe një zhdukje e plotë e fobisë.

Lërini ekspertët tanë të ju këshillojnë me hipnozë për çrregullimet e ankthit dhe ta ndërmerrni hapin e parë në një jetë pa frikë.

Diese Website verwendet Cookies und fragt nach Ihren persönlichen Daten, um Ihr Surferlebnis zu verbessern.
Chat
Online Chat 1
Si mund t'ju ndihmoj?
Powered by